hud galeria2
икони и картини от художествена галерия бургас графика от художествена галерия бургас скулптура и живопис от художествена галерия бургас

Живопис


Фонд

Изложби

Особеност на художника Найден Петков, за която почти не се сещаме, дотолкова сме я приели като нещо естествено е ,че той притежава „редкия дар да бъде едновременно понятен и артистичен“. Това определение за него, направено навремето от друг художник, има смисъл на най-искрено признание и силата да бъде актуално дори и след много години. При всяка изложба , при всяка среща с изкуството на Найден Петков, независимо в коя медия – живопис, графика или кино, независимо в кой жанр работи ,той остава в границите на реалността, като непрекъснато се опитва да я направи по вълнуваща и поетична.


Той е от малкото български художници, чието творчество представлява напълно автономен свят. Времето, процесите и модите в изкуството ни сякаш минават незабелязано покрай него : той не е докоснат от естетиката на 50те , нито от бурните промени през 60те, не „проговаря“ на асоциативно – метафоричния език от 70те, няма необходимост и от преосмисляне на пластичността през 80те.


Той има своя път, който до края, до самия край през 1989 година, следва. В него голяма част и най-много творческа енергия е отредена на пейзажа . Защо Найден Пеков е така завладян от пейзажа? Вероятно защото е бил завладян от това как изглежда светът и никога не е уморил да го наблюдава. Или, напротив, рисуването на пейзажи е начинът му да сподели преживяното, да покаже своите чувства чрез различните състояния на природата. Какъвто и да е отговорът пейзажите му излъчват неговото присъствие, неговата изящност, неговата романтична представа за света. Зрителя е омагьосан да навлезе в този свят, все по навътре и по навътре, там, където го очакват обгорени в охра цветове и плътни оловни тонове, синтетични форми и разкриваща се на пластове живописна материя. Хора се срещат рядко в тези пейзажи. Когато все пак ги има, те са без особено значение за художник, просто фигури или силуети, които служат за мащаб на някое пробождащо небето дърво. Съвсем друго е когато Найден Петков рисува портрети – едни от най-ярките в съвременното българско изкуство. Тогава сякаш е обсебен от човека отсреща. Притежаващ остро чувство за физиономичност и психология, той съумява да улови същността на модела и да го изрази в творбите си. Моделите му в повечето случаи са представени фронтално, общуват директно със зрителя и образуват единно цяло пространството. Художникът постига тази хармония благодарение на съчетаването на светлината и цветовете и на магнетичното си дарование на живописец. Със същото дарование а създадени и композициите му, и малкото на брой интериори, самотни ателиета, които пазят спомена значение артистично присъствие.


         Графиката на Найден Петков притежава същата енергия, която има и в живописта му. Многобройните рисунки, наричани от художника „пътни бележки“ изпълнени върху хартия с акварел и темпера, с разредени маслени бои, със сепия, въглен или креда, както и литографиите, представят по –различен начин любимите му мотиви. Монохромността присъща и на част от живописните му работи, е завладяваща в графичните листове. Заради многобройните нюанси на един и същи цвят, които моделират формата и и’ придават артистичност. В допълнение линията очертава движението на облаците и сенките, на контурите на лицата и фигурите уловени сякаш с едно докосване на ръката. Това оставя впечатлението, че художникът създава наново света, а не просто една работа от пластичен порядък. Може би Найден Петков не е правил разлика.  


 


Румяна Константинова

Александра Макова
Александра Мечкуевска
Александрина Игнатова
Александър Мутафов
Александър Петров
Александър Стаменов
Алекси Денев
Андрей Даниел
Андрей Янев
Анета Салабашева
Асен Василев
Атанас Константинов
Атанас Михов
Атанас Пацев
Атанас Стоянов
Атанас Хранов
Бенчо Обрешков
Бисера Прахова
Благой Иванов
Божидар Калъчев
Борис Митов
Валентин Колев
Валентин Узунов
Ванко Урумов
Василка Монева
Васка Баларева
Велимир Петров
Вера Лукова
Веселин Парушев
Виолета Масларова
Владимир Гоев
Владимир Димитров - Майстора
Владимир Йорданов
Владимир Кавалджиев
Владимир Чукич
Ганчо Карабаджаков
Генчо Денчев
Генчо Митев
Георги Баев
Георги Божилов
Георги Динев
Георги Ковачев
Георги Павлов - Павлето
Георги Попов - Джон
Георги Янакиев
Георги Янакиев
Дамян Заберски
Десислава Минчева
Дечко Узунов
Джамал Емурлов
Димитър Гюдженов
Димитър Добрович
Димитър Киров
Димитър Тончев
Димитър Хинков
Динко Костадинов
Дионисий Дионисиев
Евгени Бугаев
Елза Гоева
Живко Иванов
Йордан Маринов
Йордан Петров
Кирил Симеонов
Кольо Кехайов
Лалка Анчева
Любо Коцев
Маня Вапцарова
Мария Алексиева
Митко Чепанов
Михаил Ангелов
Михалис Гарудис
Ненко Токмакчиев
Петко Задгорски
Райна Рачева
Светлин Русев
Слави Кожухаров
Спас Нешовски
Стефан Стефанов
Тодор Евгениев

burgas art gallery
Бургаска художествена галерия
Петко Задгорски
ул. Митрополит Симеон 24
8000 гр. Бургас
e-mail: burggallery@abv.bg
Ако желаете да ни изпратите запитване или съобщение, използвайте формата за обратна връзка


2013 БХГ ПЕТКО ЗАДГОРСКИ - Всички права запазени
Powered by Suzara web design